Jan 20, 2009

+ KULTURNI VIBRACE +

Přelom ledna a února nabízí hned několik kulturních atrakcí, které se dají krásně přizpůsobit proměnlivému a těžko vypočitatelnému počasí posledních dní.

DEŠTIVO, PŘEHÁŇKY
V takovém případě je ideální zůstat v teple, doma. A nejlépe s posledním číslem grafického časopisu Font. Dvouměsíčník se tentokrát věnuje fotoaparátům a společnostem, které tyto bedýnky na krájení a ukládání reality vyrábějí. Pomalu se z těchto výrobců stává chráněný druh (www.font.cz).




OBLAČNO, ZATAŽENO
Počasí vhodné tak akorát na přeběhnutí do nějaké galerie či klubu. Možností je hned několik, ale výhodu budou mít tentokrát holešovičtí.

Veletržní palác hostí do konce ledna výstavu OBRAZ, KOMUNIKACE, STYL, FUNKCE, KONCEPT. Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem oslavuje patnácté výročí založení a my tak máme jedinečnou příležitost prozkoumat, co kreativního vzniká v tajemných mlhách ústecké Setuzy. Výstava pěkně překrývá období prezentace klauzurních prací studentů VŠUP, a tak možná toto srovnání nebude vůbec k zahození (www.fud.ujep.cz * www.ngprague.cz)


Pár stanic tramvají od Veletržního paláce stojí nové centrum současného umění DOX. Tento čtvrtek 22. ledna představí skupina RAFANI své projekty. Zakládajícími členy jsou čtyři studenti Akademie výtvarných umění v Praze, kteří od roku 2002 organizovali krátkodobé výstavy v galerii CO14. Rafani byli hned dvakrát nominováni na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Přednáška začíná v šest, kapacita míst je však omezená, proto si raději rezervujte lístky přes email: info@doxprague.org


Galerie Jaroslava Frágnera představuje progresivní studio PROJEKTIL, který nedlouho po sobě vyhrálo soutěž na dvě knihovny: stavbu Národní technické knihovny v Dejvicích a realizaci Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové. Kreativní způsob prezentace architektury je obecně oříšek pro každou galerii. Jak návštěvníkům zprostředkovat autentický zážitek a navodit dokonalou atmosféru procházky knihovnou je asi nejlepší finta této instalace (www.gjf.cz).




JASNO, POLOJASNO
Abyste si vychutnali poslední kulturní tip, je potřeba počkat si na příznivé počasí, kdy se nemusíte se skloněnou hlavou schovávat do kapuci před padající vodou v neurčitých skupenstvích. Projekt světelných instalací s názvem TRANSPARENCY 2009 přináší světelné umění do veřejného prostoru. Světelné instalace na průčelích budov, na Vltavě a dalších nečekaných místech v centru Prahy určitě rozzáří svými barvami střed města (www.wartprojects.com).



(foto:designmagazin.cz)


7.1. – 30.6.
Jaume Plensa (Španělsko), nám. Jana Palacha | Rudolfinum – třítunová skulptura WE
Julian Opie (Anglie), Národní divadlo – tančící dívka Ann
Stephan Reusse (Německo), Dušní ul. před Španělskou synagógou – promítané siluety Myši
7.1. – 1.2.
Arthur Duff (USA/Itálie), Staroměstské náměstí – milostná korespondence umělcových rodičů Love Letters
21.2. – 30.6.
Ulla Rauter (Rakousko), ledolamy před Novotného lávkou – světelná partitura TACET
30.4. – 6.5.
Jenny Holzer (USA), Národní muzeum – básně Franze Kafky a Wislawy Szymborské

No comments: