Feb 14, 2009

kulttúra

Dnešní speciální druhou hodinu vysílání jsme se rozhodli nenarušovat kulturními tipy. Tak alespoň ve zkratce elektronicky pár nabídek, co si počít s příštím týdnem:

SO 14/2
Brooklyn, Prostějov ELECTRIX
/Tvyks, E.Lec, Joshek, Carl King, Robin Da Hood, Vj Vizar/

ČT 19/2
Fléda Noisecut, Swordfishtrombones, Please the Trees, Andrea Rottin

PÁ 20/2
Radost FX, Praha PLASTIQUE
/Vectif, Tvyks, Gregory Finn, guest/
+
Faux Pas , Liberec NOČNÍ SMĚNA
Live: Elektrabel
/DJs Daho & Ginger, Sanny & Yanota, Pety/

SO 21/2
Subclub, Bratislava BWO
/Peverelist (uk), Ramadanman (uk), Headhunter (uk), Puss, Kontrol (sk), Aurora (sk), Biomat, Detlef Dakar & Telewell/

NE 22/2
Divadlo Archa Laibach

PO 23/2
Kino Světozor dokument o paláci Akropolis


VÝSTAVY

5/2 - 10/5
Moravská galerie Brno
Pražákův palác Přehlídka multimediální tvorby Grzegorze Szwiertnia

do 1/3
Langhans Galerie Praha Padesát - průřez tvorbou Pavla Diase
Bill Jacobson - Funny, cry, happy

do 5/4
Rudolfinum Warholovy filmové experimenty Motion pictures
(bohužel pouze zlomek jeho multimediální tvorby)


SPECIÁLNÍ TIP - nová LABYRINT REVUE



Pomalu všechna česká media se vzdávají vlastního výrazu a svou tvář uzpůsobují výsledkům marketingových šetření. O to větší radost pak má člověk z titulů, které si jdou dál vlastní cestou. Mezi ně určitě patří Labyrint Revue nakladatelství LABYRINT.

Tento týden se na trh dostalo nové dvoučíslo věnované archeologii. "Před 150 lety řada Evropanů trpěla autentickou bídou, dnes je většině dostupný neautentický blahobyt," píše se v úvodníku.

Nostalgie, opakování, rekonstrukce a transformace jsou podle autorů nové Revue čtyři možné cesty archeologického přístupu. Některé příspěvky jsou sice až moc kostrbatě naroubované na tento leitmotiv, přesto nová Revue nabízí téměř třísetstrankovou směs zajímavých rozhovorů, profilů umělců, esejů, povídek i ukázek z dosud nevydaných knih.

Za nejzdařilejší považuji část věnovanou filmu a výtvarnému umění. Originální obrazová příloha, portréty mladých českých umělců Zbyňka Baldrána a Evy Koťátkové, fenomén spartakiádního cvičení a portfolio skupiny LÁDVÍ jsou svěží a neotřelé. Naopak zklamáním pro mě byla část představující světovou literaturu, která moc sází na jistotu a příliš nehledá nové a nečekané.

Labyrint revue se asi nikdy zcela nezbaví lehce didaktické pachuti, přesto ji vnímám za jeden z nejlepších kulturních titulů. Většina textů je nadčasová a rozhodně mají delší trvanlivost než jogurt ve vaší ledničce. Věřím, že si v novém vydání věnovaném Archeologii najdete i vy svou oblíbenou příchuť.

Labyrint revue č. 23-24, 280 s., 150 Kč

No comments: